Hahbo logo

Hahbo creëert 100 extra plaatsen met modulair houtbouwsysteem

Bij basisschool Driegaaien in Sint-Niklaas worden de handen geschud. Letterlijk, met burgemeester Dehandschutter, en tegelijkertijd symbolisch om de opening van 5 nieuwe klaslokalen te vieren. De 100 extra plaatsen die houtbouwer HAHBO er tegen de start van het nieuwe schooljaar in 2019 opleverde, zijn intussen al even ingenomen. “Maar met de nieuwe klassen blijven we trendsetter in Sint-Niklaas,” zegt directeur Veerle Vereecken. “Het duurzame en ecologische bouwconcept past niet alleen perfect binnen de groene visie van onze school. De klassen sluiten ook naadloos aan op het onderwijs van de 21ste eeuw.”

Gedaan met kamperen aan de schoolpoort van basisschool Driegaaien in Sint-Niklaas. Sinds 2 september 2019 kan de school een inschrijvingenstroom opnieuw moeiteloos terug aan. Daar zorgde de investering in 5 nieuwe klaslokalen, oftewel 100 extra plaatsen voor. Hahbo voerde de klassen uit in LLEXX, een modulair en duurzaam houtbouwsysteem.

2 nieuwe kleuterklassen
Eén van de LLEXX-gebouwen meet 12 op 16 m, en grenst aan de schooltuin. Er huizen vandaag 2 nieuwe kleuterklassen in. “Met mooi weer zetten we de schuiframen open en breiden we de klaswerking naar buiten toe uit,” verhaalt Vereecken trots. “De dubbele tussendeur tussen beide klassen vergemakkelijkt co-teaching en andere klasdoorbrekende activiteiten. En ook de hoekenwerking in de kleuterklassen heeft nu meer mogelijkheden en voldoende ruimte om ze optimaal te organiseren.”

3 aaneengeschakelde klassen
De drie andere klassen – vormgegeven in een tweede LLEXX-gebouw, dit keer van 8 op 32 m – kijken uit op de speelplaats. “Ook hier is er de mogelijkheid tot klasdifferentiatie door aaneengeschakelde lokalen met een dubbele tussendeur,” licht Vereecken toe.

Twee van de drie klaslokalen werden intussen ingenomen door leerlingen van het eerste leerjaar. De derde klas werd multifunctioneel ingericht. “Ze doet dienst als zorgklas voor onze kangoeroewerking,” weet Vereecken “tijdens de middag is het een leesklas en door het podium dat we er plantten, kunnen er daarnaast ook muzische activiteiten doorgaan.”

Duurzaam & ecologisch ontworpen
“Het bouwconcept LLEXX, en hoe de klaslokalen zich in het bijzonder laten inrichten, sluit perfect aan bij onze pedagogische opvatting die ecologie en duurzaamheid voorop stelt,” gaat Vereecken verder. “Het modulaire systeem in hout past volledig binnen de groene visie van onze school en ondersteunt onze sterke MOS-werking.”

Klassen uitgevoerd in LLEXX zijn ruim en licht, met veel natuurlijke lichtinval. “Die lijn hebben we doorgetrokken in de afwerking van de nieuwe lokalen,” zegt Vereecken. “We kleedden alles aan met lichte, natuurlijke kleuren en materialen om een rustige, prikkelarme klasomgeving te bewerkstelligen. Zo komen meteen ook de nieuwe digiborden, beebots en lego-robots het meest tot hun recht in de ruimte. Ook naar een digitale klaswerking is LLEXX dus prima in te richten; het systeem sluit echt aan bij het onderwijs van de 21ste eeuw.”

Meer informatie over de modulaire houtbouw van HAHBO?

Wilt u graag meer informatie over onze oplossingen? Heeft u een project voor ons dat u graag wilt bespreken, of boekt u graag een referentiebezoek? Laat ons iets weten, en u ontvangt zo snel mogelijk een bericht terug.