Je oude dag beleef je liefst zo comfortabel en zorgeloos mogelijk. In de nabijheid van familie, maar toch apart. Een mantelzorgwoning in de tuin geeft meer gemoedsrust en biedt tegelijkertijd voldoende privacy.
Maar wat houdt een mobiele zorgwoning juist in? Jacqueline Jansen (86), haar dochter Maria Mertens (65) en schoonzoon Eric De Nayer (66) uit Brecht kozen voor een mantelzorgwoning van HAHBO. Dit is hun verhaal.
Samenwonen, maar toch apart
Drie jaar geleden las Jacqueline een artikel over zorgwoningen in de tuin. Maar toen mocht er geen extra woning in de tuin van Maria en Eric. De reden hiervoor? Tot augustus 2021 werden mobiele zorgwoningen niet toegelaten in de tuin van het koppel.
Nu worden zorgwoningen op in de tuin wel toegestaan. En dat voor drie jaar. Daarna kun je die periode nog eens verlengen met drie jaar. Blijft de tijdelijke woning langer staan? Dan kan je een vergunning aanvragen.
Een mantelzorgwoning of woonzorgcentrum
Twijfel je over een woonzorgcentrum? Bedenk dan dat de wachtlijsten hiervoor aanzienlijk kunnen oplopen. Bovendien ligt de maandelijkse kost rond de 2.000 euro. En dat is nog maar voor één persoon. Het loont dus zeker om de aankoop van een zorgunit te overwegen.
De familie besloot daarom om te investeren in een zorgwoning in de tuin. Jacqueline koos het grootst mogelijke model: een CANGO van 4,5 bij 11 meter. De prijzen hiervoor schommelen tussen de 100.000 en de 150.000 euro, exclusief btw. Als je bedenkt dat je nadien nog met een flinke restwaarde zit, ben je beter af met een mobiele zorgunit. Aan de maandelijkse kosten voor assistentiewoningen of woonzorgcentra houd je namelijk achteraf niets over.
Genoeg ruimte voor:
- een wand vol kasten;
- een ruime slaapkamer;
- een reeks keukentoestellen;
- een grote badkamer met inloopdouche.
Kortom, voldoende leefcomfort voor Jaqueline en genoeg ruimte om familie en vrienden te ontvangen. Onze zorgwoningen zijn volledig afgewerkt: een volwaardige woning waar je kunt thuiskomen.
Een zorgwoning in de tuin: de praktische zaken
Enkele praktische zaken moesten nog wel geregeld worden. Zo trek je de elektriciteit en het water vanuit het woonhuis door naar je tuin.
Een zorgwoning moet enkel gemeld worden bij het omgevingsloket van de gemeente.
De info die je elektronisch moet bezorgen zijn dingen als de oppervlakte en de ligging ten opzichte van de perceelgrens.
Een vertrouwde omgeving met hulp binnen handbereik
Een heerlijke, warme maaltijd samen, gezellig koffiekletsen en altijd een helpende hand die meteen kan ingrijpen indien nodig.
Als er een ongelukje gebeurt, is er binnen de kortste keren iemand ter plekke. De afstand is miniem, dus geen verspilling van kostbare tijd.
Een mantelzorgwoning is een prima oplossing voor hulpbehoevenden die toch gesteld zijn op hun privacy. De warmte van je familie dichtbij, maar toch een eigen stekje.
Jaqueline heeft alvast haar draai gevonden. Wens je graag meer informatie rond onze zorgunits? Contacteer ons: we bekijken graag samen met jou de opties.